Stránky

sobota 18. júna 2011

Čierny kvet

Čierny kvet alebo vanilka ako ju pred mnohými rokmi nazvali Aztékovia, ktorí si podmanili prvých pestovateľov vanilky - mexických Totonakov. V tom čase iste ani len netušili, že vanilka sa raz stane druhým najdrahším korením vo svete, obľúbená nielen v potravinárskom priemysle, ale vysoko uznávaná aj pri výrobe parfumov či vo farmácii.
Vanilka je popínavá orchidea, ktorá rastie do výšky niekoľkých metrov. Jej plodmi sú dlhé čierne struky plné voňavích lepkavých semien, ktoré sú nositeľmi vanilkovej arómy. Charakteristickú chuť dáva vanilke vanilín a vôňu vanilkové silice a piperonal alebo heliotropín, ktorý má silné aromaterapeutické účinky, ktoré zlepšujú náladu.
Oficiálne meno dostala vanilka až v roku 1754 a to odvodením z latinského slova vaina = vagína (puzdro). Bourbonská vanilka má pomenovanie po ostove Reunion v minulosti nazývaný Ile Bourbon.

Vanilka na ostrove Reunion
Vanilka pochádza z Mexika, kde sa pestovala do polovice 19. storočia pretože do tohto času všetky pokusy o pestovanie vanilky mimo Strednú Ameriku nedopadli dobre a to z jednoduchého dôvodu. Jedine v Mexiku dokázali včely a kolibríky opeliť kvety vanilky prirodzenou cestou no inde, ako sa neskôr ukázalo vanilka potrebovala na opelenie človeka. Keď francúzki kolonisti priviezli vanilku na ostrov Reunion otrok menom Edmond Albius vo veku dvanástich rokov prišiel na to, že kvety vanilky treba opeľovať manuálne a to vo veľmi krátkom čase pretože kvety vanilky sa otvárajú len na niekoľko hodín. Spôsob opeľovania začali časom používať aj na ostrove Madagaskar a práve ten sa stal najväčším dodávateľom vanilky vo svete a je ním dodnes.
Avšak vysoká cena vanilky dohnala priemysel k výrobe náhrady-syntetického vanilínu, ktorý je vyrobený z lignínu a ten je vedľajším produktom pri výrobe papiera a celulózy.

Vanilka je obľúbená korenina v potravinárskom priemysle i v domácej kuchyni. Vanilková príchuť sa dodáva pridaním vanilkového extraktu alebo varením vanilkových strukov rozdelených na polovicu. Dodá jedlám žltkavé zafarbenie a aromatickú chuť. Vanilkový extrakt je vhodné pridávať do múčnikov, drobného pečiva, ale aj do pudingov, krémom či zmrzlín. Doma si ho vyrobíme lúhovaním vanilkových strukov v alkohole. Do pol litra vodky pridáme na kúsky nakrájané tri struky vanilky, aby vône z nej prenikli do alkoholu a po dobu piatich mesiacov ich v chladničke lúhujeme, pričom tekutinu každý deň premiešavame.




Krásnu arómu našich múčnikov dosiahneme rovnako pridaním domáceho vanilkového cukru, ktorý si vyrobíme zmixovaním 300 g kryštálovehé cukru a jedného struku bourbonskej vanilky. Takto pripravený vanilkový cukor uložíme v hermeticky uzavretej nádobe a po krátkom čase keď je cukor nasýtený vôňou prírodného vanilínu ho môžeme používať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára