piatok 21. októbra 2011

Prekmurska gibanica

Prekmurská gibanica je slovinský tradičný koláč pozostávajúci z niekoľkých vrstiev cesta a štyroch plniek. Jeho príprava nie je náročná, ale zaberie trošku viac času a zostane po nej neporiadok v celej kuchyni. Tak kto sa nebojí špinavého riadu, horsa do prípravy gibanice, výsledok bude pre vás odmenou.

Cesto:
  • 2 fillo cestá
Jablková plnka:
  • jablká
  • škorica
  • cukor
Maková plnka:
  • 250 g mletého maku
  • cukor
  • mlieko
Orechová plnka:
  • 250 g mletých orechov
  • curok
  • mlieko
Tvarohová plnka:
  • 300 g tvarohu
  • vajce
  • kyslá smotana
  • hrozienka
  • cukor
  • vanilka
Poleva:
  • kyslá smotana
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice vanilkového pudingu
Gibanicu som piekla vo forme veľkosti 35x25 cm. Najlepšie je pripraviť si vopred všetky plnky, ktoré budeme do koláča dávať. Ako prvé očistíme jablká a nastrúhame ich nahrubo. Pridáme cukor, škoricu a chvíľu ich podusíme. Ďalej pripravíme makovú plnku. Mak nasypeme do misky, prelejeme horúcim mliekom tak, aby plnka nebola príliš riedka a primiešame práškový cukor. Nasleduje orechová plnka. Pomleté orechy premiešame s cukrom a sparíme horúcim mliekom, tak ako pri makovej plnke. Do tvarohu pridáme cukor, vanilku a hrozienka a zmiešame s cca 1,5 dl kyslej smotany a jedným vajíčkom. Plnky máme pripravené, môžeme sa pustiť do plnenia cesta. Dobré je ešte roztopiť si dopredu asi štvrťku masla na potieranie cesta.


Formu na gibanicu si vymastíme maslom a na spodok vložíme dva pláty fillo cesta ( kúpiť sa dá v Tescu, ale ja som použila štrúdľové cesto z Kauflandu) tak, aby prekrývalo aj boky formy a pomastíme maslom. Navrstvíme polovicu prvej plnky - makovej a prekryjeme cestom v rozmeroch formy. Ja som si cesto nastrihala tak, aby mi to rozmerovo sedelo vo forme. Cesto potrieme maslom a dáme polovicu druhej plnky - tvarohovej. Znova dáme cesto, potrieme maslom a navrstvíme polovicu podusených jabĺk. Prekryjeme cestom, potrieme ho maslom a dáme poslednú - orechovú plnku. Znova cesto potreté maslom a postup zopakujeme ešte raz. Na vrch koláča dáme fillo cesto znova dvojmo a každé potrieme maslom. Vrchné cesto musí byť v rozmeroch formy. Na vrch koláča dáme smotanovú polevu a koláč nožom prepichneme na niekoľkých miestach až po spodok.
Pečieme 60 minút na 170 stupňov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára