Stránky

streda 7. marca 2012

Zlatý jablkový koláč s posýpkou

Tento koláčik je jednoducho fantázia. Nádherne voňavá jemná jablková fantázia s chrumkavou krustou.  Keď si ho dáte ešte teplý s parížskou šľahačkou budete spievať ódy na tento recept.
 Cesto:
  • 125 g mäkkého masla
  • 90 g práškového cukru
  • 2 vanilky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 250 g hladkej múky
Jablková plnka:
  • 5 väčších jabĺk
  • 50 g masla
  • 70 g hrozienok
  • 4 polievkové lyžice bieleho vína
  • maliny alebo černice
Orechová posýpka:
  • 75 g hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice orechov
  • polovica čajovej lyžičky škorice
  • 40 g trstinového cukru
Ako prvé si pripravíme cesto zamiesením všetkých pripravených ingrediencií. Vláčne cesto zabalíme do potravinovej fólie a pripravíme si jablká. Ošúpeme ich a nakrájame na malé kocky. V hrnci si roztopíme maslo a premiešame s jablkami. Všetko dusíme asi 7 minút a následne pridáme biele víno. Jablká dusíme ešte pokiaľ sa odparí alkohol a na záver pridáme hrozienka, maliny alebo černice, ale tie nie sú povinné. Všetko to odstavíme z plynu a necháme vychladnúť.
Okrúhlu formu na pečenie si vymastíme maslom a rukou roztlačíme cesto do celej formy. Cesto popicháme vidličkou a prekryjeme papierom na pečenie. Vysypeme naň fazuľu, aby sa cesto pri pečení nenafúklo a necháme v chladničke 20 minút. Následne pečieme vo vyhriatej rúre 15 minút na 180 stupňov.
Počas pečenia si pripravíme orechovú posýpku z múky, mäkkého masla, škorice, cukru a mletých, jemne opečených orechov. Ja som použila mandle. Všetko to premiesime do jemnej posýpky.
Po 15ich minútach korpus vyberieme a odstránime z neho papier na pečenie s fazuľami a necháme ešte 5 minút piecť. Potom už na koláč nanesieme jablkovú plnku a všetko to posypeme orechovou posýpkou.
Pečieme na rovnakej teplote ešte 30 minút, pokiaľ koláč nie je zlatistý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára